Vakantieparken en campings

WOZ bezwaar voor vakantieparken en campings levert nog steeds forse besparingen op

Als eigenaar van recreatievastgoed, zoals vakantieparken en campings, ontvangt u elk jaar een WOZ beschikking van de gemeente. Hierop vindt u een WOZ-waarde die bepaalt hoeveel belasting u aan OZB moet betalen. Daarnaast is de tariefvaststelling, wonen/niet wonen, bepalend voor de hoogte van de aanslag.

Taxatiewijzer

In de taxatiewijzer recreatievastgoed staat vermeld, hoe de WOZ-waarde opgebouwd en berekend dient te worden. Welke onderdelen dienen en op welke wijze te worden gewaardeerd ?

Door het onjuist hanteren van de taxatiewijzer en het opleggen van een verkeerd tarief, kan bij een niet correcte OZB aanslag al snel duizenden euro’s bespaard worden. Dit wordt bevestigd in recente uitspraken van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, o.a. (ECLI: NL: RBOBR; 2018: 924) d.d. 1 maart 2018. De gemeente heeft hier de woondelenvrijstelling niet correct toegepast.

Woondelenvrijstelling

Voor vakantieparken met bungalows, huisjes, chalets of stacaravans, welke als geheel een aanslag opgelegd krijgen, geldt dat het lagere woningtarief toegepast dient te worden in plaats van het hogere niet woningtarief, als er sprake is van meer dan 70% van de waarde aan wonen. Daarnaast dient de gehele gebruikersaanslag te vervallen. Deze verlaging kan vaak met terugwerkende kracht voor de vijf voorgaande jaren worden teruggevorderd. Dit geldt niet voor de situatie dat er sprake is van een Vereniging van Eigenaren.

Door het correct toepassen van de woondelenvrijstelling wist Previcus voor een vakantiepark maar liefst €17.000,00 te besparen. De complete aanslag voor het OZB gebruik à €12.013,00 kwam te vervallen. Tevens werd de OZB voor de eigenaar omgezet van het niet-wonentarief naar het wonentarief, hetgeen een besparing van € 5.905,00 opleverde.

ContactGratis Quick scan

Actuele referenties

Alle referenties

Inventarisatieformulier recreatieterrein ontvangen?

Grote kans dat u recent van uw gemeente of belastingsamenwerkingsverband het inventarisatieformulier recreatieterrein hebt ontvangen. Dit op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG geeft aan, dit formulier te gebruiken bij het vaststellen van de WOZ-waarde volgens de taxatiewijzer.

U bent echter als recreatieondernemer niet verplicht om dit formulier in te vullen. In de taxatiewijzer staat namelijk dat de taxatiewijzer niet bruikbaar is voor de waardering van recreatieparken met recreatieve opstallen. Onder bungalowparken wordt verstaan alle parken met huisjes, chalets, bungalows, stacaravans en tenten (welke de intentie hebben om er meer dan 5 jaar te staan).

Heeft u een inventarisatieformulier ontvangen? Ons kantoor kan u helpen met het opstellen van een goed onderbouwde reactie naar de gemeente toe. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Twijfels over uw aanslag?

Twijfelt u of de gemeente de taxatiewijzer correct heeft toegepast? Stuur nu uw recreatie- aanslag in en wij controleren voor u de vastgestelde WOZ waarde. Bent u het wel eens met de hoogte van de WOZ waarde, maar u wilt bezwaar maken tegen de tariefoplegging, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Neem voor meer informatie contact met ons op, wij plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met u in.

Waarom Previcus Vastgoed?

Previcus Vastgoed is de expert op het gebied van recreatievastgoed zoals vakantieparken en campings, en past altijd de meest recente jurisprudentie toe om voor u zoveel mogelijk financieel voordeel te realiseren. Onze persoonlijke aanpak spreekt veel klanten aan en bespaart hen veel administratief werk en tijd. Het enige dat u hoeft te doen, is de WOZ beschikking naar ons toe te sturen via mail, per post of per fax. Zodra wij de beschikking hebben ontvangen nemen wij al het werk voor u uit handen.

  1. Bespaar tot wel 70% op de WOZ aanslag voor recreatieparken.
  2. Bespaar tijd en geld door de gehele procedure uit handen te geven.
  3. De specialist op het gebied van de Wet WOZ!
  4. Grote recreatieparken gingen u voor met bewezen successen.