Aan het begin van het jaar ontvangt u als ondernemer in de uitvaartbranche een beschikking met daarop een WOZ waarde en de daaraan gekoppelde onroerendezaakbelasting. Indien een vrijstelling niet correct wordt toegepast of de WOZ waarde te hoog is vastgesteld, betaalt u honderden euro’s te veel aan belasting.
In veel gevallen zijn crematoria vrijgesteld van onroerendezaakbelasting. Heeft u toch een WOZ beschikking ontvangen en is er OZB opgelegd? Dan is dit een reden om direct bezwaar te maken.
Een uitvaartcentrum of crematorium komt in aanmerking voor de werktuigenvrijstelling. De Wet WOZ zegt namelijk dat procesgebonden werktuigen, die geen onderdeel van het gebouw zijn, vrijgesteld dienen te worden. Deze werktuigen mogen niet meegenomen worden in de heffingsgrondslag. Dit wordt bevestigd in recente uitspraken van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland.
Verder heeft de Hoge Raad bevestigd dat de taxatiewijzer veelal onjuist wordt gehanteerd, met name op de punten restwaarde en levensduur. Gemeenten en/of belastingsamenwerkingsverbanden nemen vaak standaard een te hoge restlevensduur en een te hoge restwaarde voor gebouwen. Deze gebouwen zijn soms al economisch en technisch afgeschreven.
Vaak worden minder ruimtes gebruikt dan het aantal waar de gemeente van uitgaat. Dit wordt foutieve objectafbakening genoemd. Meer hierover leest u in onze blog over het hanteren van een foutieve objectafbakening. https://www.previcus.nl/nieuws/gemeente-hanteert-onjuiste-objectafbakening/
De kwaliteit van het gebouw komt terug in de hoogte van de WOZ waarde. Is er sprake van achterstallig onderhoud, dan dient hier een correctie op toegepast te worden.
Er wordt door de gemeente onvoldoende rekening gehouden met de ligging en de omgevingsfactoren van het onderhavig object.
Previcus Vastgoed biedt deze dienstverlening aan op basis van ‘geen besparing, geen kosten’. Als wij voor u een besparing realiseren, dan vragen wij u om een percentage van de besparing. Indien wij hier niet in slagen, is dat ons risico.
U dient binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet bezwaar te maken bij de gemeente. Gebeurt dit niet op tijd, dan wordt het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Dien daarom tijdig uw bezwaar in. Het enige dat u hoeft te doen is de beschikking naar ons toe te sturen.