WWS-punten rapport (NEWW)

Vertrouwd (ver)huren begint bij met het NEWW-rapport van Previcus, ook wel het WWS-puntenrapport genoemd. Vanaf 1 juli 2024 wordt het verplicht om met een huurder te communiceren hoe de gevraagde huur tot stand is gekomen. Of deze nu in de sociale huur (t/m 147 punten), middenhuur (t/m 186 punten) of de vrije sector valt (187+ punten).

Verplichting wet betaalbare huur: verhuurders moeten huur onderbouwen

De wet betaalbare huur maakt het mogelijk voor huurders om de maximale huurprijzen op basis van het WWS af te dwingen. In de wet is namelijk opgenomen dat het verboden is voor verhuurders om boven het WWS-maximum huur te vragen. Naast de bestaande route via de huurcommissie is het voor huurders straks mogelijk om ook bij de gemeente aan te kloppen. Zij moeten erop toezien dat de huur niet hoger is dan wat er maximaal mag worden gevraagd.

Cover voor

Advies: NEWW-rapport met WWS-telling voorkomt risico’s

De Wet Goed Verhuurderschap verplicht een verhuurder om een uitgewerkte WWS-puntentelling als bijlage toe te voegen aan het huurcontract. Hoewel een berekening van het aantal WWS-punten voldoende is, garandeert dit niet dat er geschil kan ontstaat met de huurder over hoe deze tot stand is gekomen. Denk daarbij aan de juiste afmetingen, een passende WOZ-waarde of een kloppend energielabel.

Om risico’s voor verhuurders en beleggers te voorkomen heeft Previcus het NEWW-rapport ontwikkelt. NEWW staat voor NEN-2580, Energielabels, WOZ en natuurlijk WWS. Hiermee ontvangt een huurder een document waarin een onafhankelijke expert verzekert dat de WWS-puntentelling en alle zaken die daarop van invloed zijn correct zijn vastgesteld. Dit zijn, naast de WWS, de volgende onderdelen.

Cover voor Advies: NEWW-rapport met WWS-telling voorkomt risico’s

Overige onderdelen NEWW-rapport (naast WWS-punten)

WOZ en de invloed op de WWS-punten

 Als jarenlange expert in WOZ weten wij van Previcus als geen ander hoe beleggers en verhuurders kunnen profiteren van een optimale WOZ-waarde. Hierin kunnen we adviseren welke WOZ-waarde past bij de WWS-situatie van de woning, rekening houdend met de WOZ-cap. We onderbouwen dit in het NEWW-rapport dat aan de huurder verstrekt kan worden.

NEN2580-meetstaten

Daarnaast kunnen wij de NEN2580-meetstaten verzorgen, waarbij de volgende oppervlakten worden meegenomen:

  • Verhuurbare vloeroppervlak (VVO)
  • Netto vloeroppervlak (NVO)
  • Bruto vloeroppervlak (BVO)
  • Gebruiksoppervlak (GO)

Als u recente NEN2580-meetstaten beschikbaar heeft dan hoeft er natuurlijk geen nieuwe meting uitgevoerd te worden, maar worden deze meegenomen in het NEWW-rapport.

Duurzaamheid en het energielabel

De impact van duurzaamheid en het energielabel binnen het vernieuwde WWS-stelsel is sterk toegenomen. Previcus adviseert over welke investeringen in duurzaamheid resulteren in een hoger energielabel en daarmee het aantal WWS-punten verhoogd. Daarnaast verzorgen wij ook de (nieuwe) energielabels als deze niet aanwezig of up-to-date zijn.

Cover voor

NEWW-rapport: Verhuren met vertrouwen

Als belegger en verhuurder wil je zo veel mogelijk zekerheid rondom je rendement, geen gedoe met je huurder en vooral geen risico op boetes. Door een NEWW-rapport van Previcus mee te sturen met het huurcontract kun je verhuren met vertrouwen.

De voordelen van het NEWW-rapport:

  • Bouw aan een goede relatie met de huurder, gebaseerd op duidelijkheid en vertrouwen
  • Meer zekerheid rondom je huurinkomsten
  • Voldoen aan alle verplichtingen rondom WWS-punten en Wet Betaalbare Huur
  • Geen risico op vervelende procedures met de huurcommissie of de gemeente
  • Alle data van uw vastgoedportfolio volledig en gestructureerd

Previcus is uw vastgoedpartner die gelooft in de meerwaarde van samen. Met u als klant, maar ook met uw stakeholders zoals de gemeente en uw huurder. We wegen alle belangen af en handelen daarnaar, zodat u een optimaal resultaat behaalt.

Neem contact op met Nicole Moors via 0485 574 444 of n.moors@previcus.nl voor meer informatie over onze dienstverlening rondom WWS-punten en het NEWW-rapport.

Cover voor NEWW-rapport: Verhuren met vertrouwen