WWS punten advies

We helpen bij het begrijpen en optimaliseren van de WWS punten van uw woningportefeuille in combinatie met de WOZ-waarde. Het woningwaarderingsstelsel (WWS) voor sociale huurwoningen, ook wel bekend als het WWS-puntensysteem, biedt inzicht in de kwaliteit van een woning. Elk aspect van de woning wordt gewaardeerd en omgezet in punten. Deze WWS punten bepalen de maximale huurprijs bij sociale huurwoningen. In de meeste gevallen geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe hoger het aantal punten en dus de huurprijs. 

Het belang van WWS punten bij verhuur

De WWS punten bepalen of een woning in de sociale of de vrije sector valt. Voor een sociale huurwoning wordt de maximale huurprijs vastgesteld op basis van het aantal WWS punten. Voor een woning in de vrije sector is een verhuurder niet gebonden aan een maximale huurprijs. 

Verhuurders die het aantal WWS punten van hun woningportefeuille niet in kaart hebben, lopen financieel risico. 

  • Woningen van een verhuurder worden vaak onnodig in de sociale sector verhuurd. Het is daarom belangrijk dat het exacte aantal WWS punten wordt vastgesteld. Zelfs een enkel WWS-punt kan al het verschil maken tussen het zelf mogen bepalen van de huurwaarde of gebonden zijn aan een maximum bedrag dat u bij de huurder in rekening mag brengen.
  • Verhuurders vragen mogelijk te veel huur wanneer de WWS-punten niet juist zijn vastgesteld. Dit geeft aanleiding voor een huurder om naar de huurcommissie te stappen.
  • Bovenstaande kan ertoe leiden dat de huur moet worden bijgesteld en dat u de te veel betaalde huur terug moet betalen aan de huurder. Hierdoor kunnen de kosten van verhuurders flink omhoog gaan.
Cover voor

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Bij Previcus hebben we de expertise om u te helpen bij het begrijpen en optimaliseren van de WWS punten van uw woningportefeuille. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning op maat.

Cover voor Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan