Casus retail – elektronicawinkel

Verlaging WOZ-waarde: 11%

Een van Nederlands bekendste elektronicawinkels heeft Previcus Vastgoed de opdracht gegeven om de WOZ-procedure te starten tegen de WOZ-waarde van een pand te Amsterdam. De WOZ waarde wordt verlaagd met  € 1.442.000. Daarmee is de WOZ waarde na bezwaar ruimt 11% lager dan in de beschikking.

Mijn naam is Ramin Nessar en ik laat u op deze pagina zien hoe we de WOZ-waarde van dit pand hebben verlaagd. Uiteraard licht ik deze casus graag toe in een persoonlijk gesprek van 10 minuten. Laat uw gegevens onderaan deze pagina achter en ik neem contact met u op.

De casus in cijfers

  • De beschikte waarde: € 12.549.000
  • Nieuwe waarde: € 11.107.000
  • Verschil waarde: € 1.442.000
  • Verlaging WOZ-waarde: 11%

Het bezwaar

Bij de waardebepaling van dit object houdt de gemeente geen rekening met de leeftijd van het object en de bijbehorende hoge onderhoudskosten. Zo is volgens onze taxateur een verkeerde de kapitalisatiefactor gehanteerd. Op de 1e verdieping gaat de gemeente uit van dezelfde dure eenheidsprijs per m2 gehanteerd als op de begane grond. De prijs per eenheid van de werkplaats is vrijwel gelijk aan de prijs per eenheid van het kantoor. De prijs per eenheid van de werkplaats is ons inziens lager dan de door de gemeente gebruikte prijs per eenheid. Onze taxateur beargumenteert zo dat de gehanteerde eenheidsprijs niet juist is.

De gemeente heeft ook geen rekening gehouden met de grootte van het object. Hierdoor is het pand minder courant en wordt er door de gemeente onvoldoende rekening gehouden met afnemend grensnut. Afnemend grensnut houdt in dat de waarde per vierkante meter afneemt naarmate het object of perceel groter is.

De winkelbranche en zeker de elektronicawinkels hebben enorm veel last van webwinkels. Dit heeft gevolgen voor de te realiseren huurprijzen en kapitalisatiefactoren. Beiden staan onder druk en dat is ons inziens van invloed op de WOZ-waarde. Gelet op het hoge leegstandsrisico in verband met het sterk veranderende consumentengedrag kan de door de gemeente gehanteerde kapitalisatiefactor geen stand houden.

De door ons aangebrachte bovenstaande punten zorgen ervoor dat de WOZ-waarde met € 1.442.000,- wordt verlaagd.

10 minute expert review

Benieuwd naar de kansen voor uw organisatie na het lezen van deze casus? Wilt u ook besparen op uw zakelijk vastgoed? Laat uw gegevens achter en ik geef u in 10 minuten inzicht in de mogelijkheden.

Tot snel!

Meer casussen

Casus landelijke winkelketen

Besparing van € 24.372

Casus logistiek

Besparing van € 25.719

Casus supermarkt

Besparing van € 4453,45