De WOZ-waarde en WWS-punten: Niets doen is geen optie

Nicole MoorsNicole Moors28 februari 2023
Afbeelding voor De WOZ-waarde en WWS-punten: Niets doen is geen optie

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over de nieuwe regulering middenhuur en de gevolgen daarvan voor vastgoedbeleggers. Het WWS-puntensysteem gaat een nóg grotere rol spelen in de vastgoedmarkt. De onderdelen die het zwaarst wegen in de puntentelling zijn de gebruiksoppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Die laatste blijft echter vaak nog onderbelicht. Dit terwijl het, met het oog op rendementsoptimalisatie, de meest interessante knop is om aan te draaien.

Bij WOZ-advieskantoor Previcus, Partners in WOZ, zien we dat het voor veel vastgoedbeleggers zinvol is om dit jaar een strategie te bepalen rondom de WOZ-waarde en het WWS-puntensysteem. Met ons gespecialiseerd team van WOZ-experts adviseren wij een diverse groep vastgoedbeleggers (van particulier tot institutioneel) en ruim 40 woningcorporaties. Onze taxateurs zien dat vastgoedbeleggers en woningcorporaties die op dit moment nalaten de WOZ-waarde aanpakken, rendement mislopen in de toekomst.

Met de WOZ-waarde rendement verhogen

Dat het verlagen van de WOZ-waarde financiële voordelen heeft is bij iedereen bekend, maar met het oog op de nieuwe regels is het in veel gevallen beter om te verhogen. Een hogere WOZ-waarde zorgt voor meer WWS-punten en daarmee de mogelijkheid om een hogere huuropbrengst te realiseren. In vergelijking met bijvoorbeeld investeringen in duurzaamheid is de WOZ-waarde een snellere en effectievere manier om uw WWS-punten te verhogen.

Loop in 2024 geen rendement mis door een te lage huur als gevolg van te weinig WWS-punten. Bepaal daarom nu uw strategie met uw WOZ-expert. Hoewel de nieuwe regels per 1 januari 2024 ingaan, kan het zinvol zijn al dit jaar de WOZ-waarde van uw panden te verhogen. Het is verstandig stapsgewijs te verhogen: dus zowel de WOZ-waarde van dit jaar, als die van volgend jaar.

Een tweede reden om in 2023 de WOZ-waarde verhogen is dat u in januari en februari van 2024 geen risico loopt rendement te missen. Sluit u in die maanden een nieuw huurcontract af, dan dient de WOZ-waarde van 2023 gebruikt te worden.

Onze ervaring leert dat bovenstaande punten voor u een rendementsvoordeel kunnen opleveren. Het is lastig een concrete case te bespreken. Dat komt omdat elke situatie uniek is. Laat u daarom altijd adviseren door een WOZ-specialist. Wij praten u graag bij hoe we voor u voordeel kunnen behalen.

Goed contact met uw gemeente

Bepaalt u met ons een WOZ-strategie, dan is contact met uw gemeente een speerpunt. Na 20 jaar ervaring als WOZ-specialist hebben wij bij elke gemeente de juiste relaties opgebouwd. Dat bespaart alle betrokkenen tijd en maakt het proces efficiënter.

Als vastgoedbelegger is het lastig zelf de WOZ-waarde te laten verhogen. Niet alleen omdat het moeilijk is de juiste contactpersoon te vinden bij de gemeente, maar ook omdat het aandragen van verkeerde bezwaarpunten averechts kan werken. Wij kijken samen met u naar uw specifieke situatie en bepalen de bezwaarpunten met de grootste kans op succes.

Wees voorbereid

De juiste WOZ-waarden van uw panden zijn al dit jaar belangrijk. Er is geen pasklare oplossing. Afhankelijk van uw portefeuille en gemeente kan uw strategie er anders uitzien. Bovenstaande geeft een indicatie van zaken om op te letten. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met uw WOZ-specialist voor een toegesneden advies. Wij staan klaar om u in een vrijblijvend gesprek te adviseren over de optimale strategie.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-dienstverlening
  • Gespecialiseerd in WOZ, WWS en Wet betaalbare huur
  • Boutique kantoor
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ