WOZ cap: hoe zit dat nu eigenlijk?

WOZ cap: hoe zit dat nu eigenlijk?WOZ cap: hoe zit dat nu eigenlijk?27 juli 2022
Afbeelding voor WOZ cap: hoe zit dat nu eigenlijk?

De WOZ cap is een regeling die op 1 mei 2022 in werking is getreden en ervoor zorgt dat de WOZ- waarde nog maar maximaal 33% van het totaal aantal WWS punten kan bedragen. Vooral kleinere woningen, in grotere steden, met een slecht energielabel hebben hier last van. Tevens geldt de WOZ-cap alleen voor woningen met 142 of meer WWS-punten.

Als je naar de opbouw van de WWS punten kijkt, dan kan je in verhouding de meeste punten krijgen voor:

  • de grootte van de woning;
  • het energielabel;
  • de hoogte van de WOZ-waarde.

Directe invloed op de nieuwe huur

Wanneer een van deze drie factoren stijgt, heeft dat direct invloed op de hoogte van de nieuwe huur.

Indien (een van) de eerste twee onderdelen zouden worden aangepast, dus bijvoorbeeld dat de woning groter zou worden door een verbouwing of energiezuiniger gemaakt zou worden, zou hiermee ook het wooncomfort voor de huurder worden verbeterd. Hierdoor is een hogere huur ook verklaarbaar. Echter, wanneer enkel de WOZ-waarde stijgt  heeft de huurder hier geen profijt van. Derhalve is besloten dat de WOZ waarde nog steeds veel punten op levert in de WWS-berekening, maar dat dit wel wordt begrensd.

Grens sociale niet gelijk aan grens WOZ-cap

Verwarrend is het wel dat de grens van de sociale naar de vrije sector, niet gelijk is aan de grens van wel of geen WOZ-cap.

Per 1 januari 2023 is de sociale huurgrens vastgesteld op € 808,06. Dit bedrag correspondeert met 149 WWS-punten. Een woning met 14 punten (of meer) is daarmee een vrije sector woning. Daarentegen ligt de grens van de WOZ-cap op 142 punten.

Het verschil tussen de vrije sector en de sociale sector komt dus heel nauw. Daarmee is het verstandig om, vóór het afsluiten van een nieuw huurcontract, altijd eerst een proefberekening te maken op de website van de Huurcommissie.

Wat kunt u nog meer kunt doen om zo veel mogelijk WWS-punten te behalen op de overige onderdelen? Verduurzamen! Een goed label levert ontzettend veel punten op, waardoor de invloed van de WOZ-cap kleiner wordt.

Of een WOZ-waarde beter verhoogd of verlaagd kan worden, om zoveel mogelijk WWS-punten te generen, is niet langer meer op voorhand te zeggen. Nu de WOZ-cap is ingegaan, dient hiervoor een advies op maat gemaakt te worden. Uiteraard kijken wij graag even met u mee.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ