Wet betaalbare huur: status en ingangsdatum

Dennis van der LochtDennis van der Locht03 juni 2024
Afbeelding voor Wet betaalbare huur: status en ingangsdatum

De Wet Betaalbare Huur heeft een grote impact voor vastgoedbeleggers. Als partner op het gebied van WOZ en WWS houdt het team van Previcus de ontwikkelingen rondom deze wet nauwlettend in de gaten. Op deze pagina vind je de huidige stand van zaken.

Status: Debat Eerste Kamer op 18 juni 2024

Verwacht ingangsdatum: 1 juli 2024 is nog mogelijk

Ingangsdatum Wet Betaalbare Huur

Wanneer gaat de nieuwe wet in? Het is een vraag die we dagelijks krijgen van vastgoedeigenaren. Het is op dit moment nog heel moeilijk in te schatten. De wet is inmiddels de Tweede Kamer gepasseerd, maar de Eerste Kamer is nu aan zet.

Zij hebben enerzijds aangegeven de tijd te nemen die nodig is om het proces zorgvuldig uit te voeren. De Tweede Kamer heeft immers pas op 25 april 2024 ingestemd met de wet. Daarvoor waren er wel een aantal amendementen nodig om de wet door de Tweede Kamer te krijgen, waaronder een nieuwbouwopslag om de bouw van nieuwe huurwoningen te stimuleren.

Dat nu het debat in de Eerste Kamer gepland staat op 18 juni maakt het nog steeds mogelijk dat de Wet Betaalbare Huur op 1 juli ingaat. Gebruikelijk is dat er een week na een debat wordt gestemd, dus op 25 juni. Echter schatten wij in dat zowel 1 september 2024 en 1 januari 2025 ook nog steeds tot de serieuze mogelijkheden behoren.

Status Wet Betaalbare Huur: meerderheid voor, maar ook tegengeluid

Hoewel de wet met een meerderheid door de Tweede Kamer is aangenomen, stemden ook een aantal partijen tegen. Dit waren VVD, BBB, SGP, JA21 en FVD. Zij zien mogelijk negatieve gevolgen voor de huurmarkt als het voor beleggers minder interessant wordt om hun portfolio huurwoningen te handhaven en te investeren in nieuwe huurwoningen. Wij horen al dat een aantal beleggers voornemens zijn om huurwoningen te gaan uitponden, waardoor er juist minder woningen beschikbaar komen en wachtlijsten op zullen gaan lopen. Iets waar ook de Raad van State voor heeft gewaarschuwd:

Wij zien dat de ontwikkelingen rondom de wet voor veel onzekerheid zorgt onder vastgoedbeleggers. Niet alleen staat het rendement en de winstgevendheid van hun vastgoedportfolio onder druk, ook krijgen verhuurders onder andere meer plichten rondom het onderbouwen van de huur.

WWS Risicoanalyse: de start van een winstgevende verhuurstrategie

Om beleggers meer houvast te geven en een optimale strategie te laten ontwikkelen hebben wij de WWS Risicoanalyse ontwikkeld. Daarin brengen wij in kaart waar de risico’s liggen in het vastgoedportfolio als de Wet Betaalbare Huur ingaat in zijn huidige vorm. Op basis daarvan kunnen wij per object adviseren om te investeren, een hold/sell-analyse uit te laten voeren of dat handhaven de meest verstandige optie is.

Deze WWS Risicoanalyse bieden wij tijdelijk gratis aan om zoveel mogelijk beleggers op weg te helpen. Neem direct contact op met Nicole Moors voor meer informatie via n.moors@previcus.nl of 0485 – 574 444.

Wet Betaalbare Huur: aan de slag met een doordacht plan van aanpak

  • Jarenlange ervaring in WWS & WOZ
  • Gratis risicoanalyse
  • Alles rondom WWS onder één dak
  • WWS, WOZ, Energielabels en NEN2580
Cover voor Wet Betaalbare Huur: aan de slag met een doordacht plan van aanpak