Verlaging van WOZ waarde van stadion AZ leidt tot enorme besparing

Ramin NessarRamin Nessar26 april 2021
Afbeelding voor Verlaging van WOZ waarde van stadion AZ leidt tot enorme besparing

Voetbalclub AZ heeft over de jaren tegenslagen en overwinningen gekend, maar dit verhaal zal zeker de boeken ingaan als een overwinning. Zo heeft AZ door het verlagen van de WOZ waarde van hun stadion een enorme besparing op belastingen gerealiseerd.

Voetbalclub AZ

Voetbalclub AZ bestaat sinds 1967. Hiervoor ging de club door het leven als 2 verschillende profclubs, namelijk voetbalclub Alkmaar en FC Zaanstreek. Voetbalclub AZ heeft hierdoor vele verschillende gebouwen gehad. Van lokale voetbalvelden tot de pittoreske Alkmaarderhout, maar geen enkel object was zo indrukwekkend als het AFAS stadion.

Eigenaar van het AFAS stadion

Het AFAS stadion werd oorspronkelijk het DSB-stadion of het Dirk Scheringa stadion genoemd in verband met sponsorregels. Het stadion was oorspronkelijk van het bedrijf DSB. Dit bedrijf is in 2010 spontaan ineen geklapt wat leidde tot de verkoop van het stadion. Het stadion werd verkocht voor € 15 miljoen aan Stadion Alkmaar B.V. bv dat eigendom was van lokale ondernemers die steun wilden betuigen aan hun club. Ook besloten de ondernemers om de naam van het stadion te veranderen naar het AFAS stadion. Deze eigenaar verhuurde het stadion voor € 2,6 miljoen per jaar aan AZ. In 2017 werd het stadion doorverkocht aan AZ en werd het stadion ondergebracht in een vastgoed B.V.. Tevens werd de WOZ waarde voor de jaren 2015, 2016 en 2017 vastgesteld op € 15 miljoen.

WOZ waarde en belasting

De WOZ waarde is de waarde die de gemeente toekent aan een gebouw, pand of object. Op basis van deze waarde betaalt een eigenaar gemeentelijke belastingen zoals onroerende zaakbelasting, rioolheffing en waterschapsbelasting.

Gerealiseerde besparing op belasting

De WOZ waarde die werd toegekend aan het stadion in 2012 is € 43 miljoen. Dit leidt tot een onroerende zaakbelasting van € 145.770. De eigenaar van het stadion en voetbalclub AZ delen deze belasting onderling. In 2014 besloten de eigenaar en AZ in bezwaar te gaan tegen de WOZ-waarde, omdat AZ van plan was een trainingscomplex te realiseren. Voor dit trainingscomplex waren er extra financiële middelen nodig. Uiteindelijk is het gelukt om in overleg met de gemeente de WOZ waarde van het stadion te verlagen naar € 28 miljoen. Dit werd wel gedaan met de afspraak dat het trainingscomplex gebouwd zal worden binnen de gemeentegrenzen van Alkmaar.

Uiteindelijke besparing op de verlaging in WOZ waarde

Uiteindelijk heeft de eigenaar van het stadion samen met voetbalclub AZ een waardeverlaging van € 15 miljoen weten te realiseren. Dit heeft geleid tot een verlaging in onroerende zaakbelasting van maar liefst € 50.000 per jaar. Deze verlaging is verdeeld tussen de club en de eigenaar van het stadion. Mede door de verlaging van de WOZ waarde werd het voor AZ financieel mogelijk om het trainingscomplex te bouwen.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ