Simpelere huurwoningen, hogere huurprijzen

Simpelere huurwoningen, hogere huurprijzen29 september 2014

Woningcorporaties zullen de komende 5 jaren minder huurwoningen opleveren. Deze nieuwe huizen zullen daarnaast goedkoper, kleiner en minder goed afgewerkt zijn. Daarentegen blijft de gemiddelde huur per maand toenemen met gemiddeld 20 euro per maand. Dat is althans de verwachting van verschillende woningcorporaties die zij uitten in een inventarisatie van minister Stef Blok (VVD) aan de Tweede Kamer.

Verhuurderheffing

Het aantal huurwoningen bereikte in 2013 zijn top, met een totaal van 29.800 woningen. Tot en met 2018 zal dit aantal dalen tot ongeveer 23.500. Het totale aantal huurwoningen zal de komende jaren kleiner zijn omdat het aantal verkochte of gesloopte huurwoningen de nieuwbouw overstijgt. De ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar sluiten hier niet bij aan want toen oversteeg de nieuwbouw juist het aantal gesloopte woningen. De verhuurderheffing die woningcorporaties eerder opgelegd kregen heeft blijkbaar effect gehad, aldus het rapport.

Woningen minder luxe

Ook de totale investering van alle woningcorporaties tezamen zal de komende jaren lager liggen. Zij verwachten rond de 5.8 miljard euro te investeren terwijl het voornemen twee jaar geleden nog op 8.7 miljard lag. Toen werd er voor een nieuw huurhuis een prijs van € 176.500,00 aangehouden. De komende jaren wordt echter uit gegaan van een prijs van € 163.800,00 en dit zal terug te zien zijn in de afwerking en uitstraling van de huizen. Daarentegen hopen de woningcorporaties meer budget te kunnen uittrekken voor verbeteringen en reparaties aan huurwoningen.

Huuropbrengsten

De huurprijzen blijven zoals gezegd stijgen. Vorig jaar verkregen alle woningcorporaties tezamen nog een totale huuropbrengst van 13.9 miljard euro. In 2018 zal dit bedrag naar verwachting rond de 16.9 miljard liggen. Voor de gemiddelde huurprijs betekent dit dat deze over 5 jaar ongeveer 100 euro hoger zal liggen. De huuropbrengsten zullen volgens minister Blok steeds meer worden geïnvesteerd in huisvesting in plaats van in andere zaken zoals leefbaarheid. Corporaties keren op deze manier steeds meer terug naar hun kerntaak, namelijk het voorzien in woningen.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-dienstverlening
  • Gespecialiseerd in WOZ, WWS en Wet betaalbare huur
  • Boutique kantoor
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ