Leegstand kantoren door thuiswerken

Antonio Garcia AlanisAntonio Garcia Alanis24 maart 2022
Afbeelding voor Leegstand kantoren door thuiswerken

Door de coronamaatregelen de afgelopen twee jaar werd het thuiswerken een feit. Maar ook nu de coronamaatregelen afgeschaft zijn, blijft het thuiswerken een deel van onze maatschappij. We gaan meer naar kantoor, maar het thuiswerken blijft erin. Het gevolg hiervan; veel verborgen leegstand in kantoren. Volgens vastgoedadviseur Colliers gaat het in Nederland om zo’n 3,3 miljoen vierkante meter.

Verborgen leegstand bovenop de bestaande leegstand

Verborgen leegstand is kantoorruimte die wel verhuurd wordt, maar niet wordt gebruikt. Deze leegstand komt nog eens bovenop de leegstand van kantoorruimte die er al is. In totaal zou er 7,6 miljoen aan m2 aan leegstand zijn. Dit is 13,3% van de totale kantoorruimte in Nederland.

De toekomst van kantoorleegstand

Hoe ziet de toekomst eruit? Willen bedrijven massaal afscheid gaan nemen van kantoorruimte die niet gebruikt wordt, of willen zij deze toch behouden? Bepalend hierin is de bezetting: komen vrijwel alle medewerkers op dezelfde dag naar kantoor, of wordt dit verspreid zodat er elke dag medewerkers aanwezig zijn en bedrijven minder ruimte nodig hebben? Op dit moment zijn de piekdagen de dinsdag en donderdag en wordt er nog weinig gespreid over de week.

Als bedrijven minder ruimte nodig hebben en minder meters gaan huren, kan de kantoorleegstand oplopen. Naar verwachting zullen bedrijven kritisch gaan kijken naar wat ze huren en wat ze echt nodig hebben. Dit zal leiden tot echte leegstand.

De economische ontwikkeling speelt een rol in kantoorleegstand 

Een andere belangrijke factor in deze is de economische ontwikkeling. Willen bedrijven groeien? Dan hebben ze ook meer ruimte voor meer medewerkers nodig. De oplopende leegstand van kantoren biedt ook kansen voor ombouw naar woningen. Wat er ook gaat gebeuren, we zullen de komende jaren veranderingen gaan zien.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-dienstverlening
  • Gespecialiseerd in WOZ, WWS en Wet betaalbare huur
  • Boutique kantoor
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ