Leegstand in binnenstad

Leegstand in binnenstadLeegstand in binnenstad14 oktober 2019
Afbeelding voor Leegstand in binnenstad

In verschillende steden wordt er steeds meer nieuwbouw ingezet aan de rand van een centrum om het centrum aantrekkelijker te maken. Dit zou meer consumenten naar het winkelgebied moeten trekken, maar helaas heeft dit tot gevolg dat de vraag naar winkelruimte in de binnenstad afneemt. Retailers hebben vaak een voorkeur voor de nieuwbouwlocaties aan de rand van het centrum. In plaats van de ontwikkelingen aan de rand van het centrum, zou het vastgoed in de binnenstad versterkt moeten worden. Consumenten die namelijk een bezoek brengen aan de nieuwbouwlocaties aan de rand van de binnenstad, gaan meestal niet nogmaals bestedingen doen in de bestaande winkelstraten.

Veel Limburgse steden in de leegstands-top 10

Ook in 2022 is er onderzoek gedaan naar de gemeentes met de hoogste centrumleegstand. Sittard en Roermond hebben in de top 10 met hoogste centrumleegstand positie 2 en 3 respectievelijk ingenomen. Op nummer 1 vinden we Bergen op Zoom. Daarnaast staan ook Hengelo, Roosendaal, Zeist, Vlaardingen, Almere, Heerlen en Almelo in de top 10.

Aangeboden winkelpanden staan vaak na 2 jaar nog steeds te koop of te huur. Deze lege panden hebben een sterke negatieve uitstraling op de binnenstad. Zo zien we V&D die in 2016 failliet ging, waar Hudson’s Bay 200.000 m2 overnam. Maar ook Hudson’s Bay kondigde eind augustus 2019 aan dat het Canadese warenhuis van plan is om voor het einde van het jaar alle winkels te sluiten. Dit resulteert in een enorme hoeveelheid leegstand op toplocaties binnen de Nederlandse binnensteden. De kans is nihil dat een volgende retailer deze volledige panden gaat aanhuren.

Maar wat betekent dit voor u?

Het onaantrekkelijke beeld dat de binnenstad door de leegstand krijgt is een belangrijke factor als het gaat om de juiste WOZ-waarde. Gemeentes houden hier vaak geen rekening mee wanneer de WOZ-waarde wordt vastgesteld. Het vaststellen van de WOZ-waarde gebeurt veelal automatisch met 1 druk op de knop. Dit betekent dat het aannemelijk is dat u te veel belasting betaald.

Winkelvastgoed bezwaar via Previcus Vastgoed

Met veel succes hebben wij meerdere jaren de WOZ-waarde verlaagd voor diverse ketens. Zo hebben wij voor een van Nederlands grootste groothandel ketens een verlaging van miljoenen kunnen realiseren. Tijdens de controle van de WOZ-waarde ontdekten onze specialisten dat de gemeente bij de waardering was uitgegaan van een te hoge huurwaarde. Uiteindelijk wisten wij de waarde met maar liefst €793.000,- te verlagen, een verlaging van 16 %. Onze klant bespaart met deze verlaging ruim €1.600,00 aan onroerendezaakbelasting. Tot op heden hebben wij voor onze klant al ruim € 2.975.000,-. aan WOZ-waarden weten te verlagen.

Al meerdere jaren ontvangen wij de opdracht van onder andere ING Bank, The Sting, Rituals, Jumbo, Perry Sports, Only Stores, Praxis, Burger King en Jack & Jones.

Procedure starten?

Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaald? Dan kunnen wij voor u een bezwaar indienen bij de gemeente. Dit proces voeren wij in de meeste gevallen geheel kosteloos voor u uit. Ontvangt u graag informatie of advies? Dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bron: Dynamis (2019), Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019, PBL 2022

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ