Incorrect gebruik taxatiewijzer

Ramin NessarRamin Nessar03 april 2021
Afbeelding voor Incorrect gebruik taxatiewijzer

Bij het bepalen van de WOZ waarde van een niet-woning gebruikt de gemeente de taxatiewijzer. De taxatiewijzer is een beschrijving van de wijze van taxeren, de kengetallen die gebruikt dienen te worden met onderbouwing en marktgegevens van het desbetreffende object. De taxatiewijzer wordt opgesteld door de VNG en de waarderingskamer samen met taxatiebureaus.

Hoe wordt de taxatiewijzer gebruikt?

Wanneer een gemeente de WOZ waarde van een niet-woning moet gaan bepalen, begint de gemeente met het bekijken van het type object. Zo maakt een gemeente onderscheid tussen 25 verschillende taxatiewijzers, waaronder verzorging, onderwijs, kinderboerderijen, sport en recreatie.

Controleer of de taxatiewijzer correct gebruikt wordt

Bij het bepalen van de WOZ waarde van een niet-woning wordt dus gebruik gemaakt van de taxatiewijzer. Bij het gebruiken van de taxatiewijzer komen veel stappen kijken die door de gemeente in een korte periode moeten worden uitgevoerd voor heel veel objecten. Dit leidt in een aantal gevallen tot onjuist gebruik van de taxatiewijzer.

Taxatiewijzer gebruikt soortgelijke objecten

Bij het bepalen van de WOZ waarde van een object middels de taxatiewijzer wordt er gekeken naar soortgelijke panden. Voor woningen wordt deze waarderingswijze vaak succesvol toegepast, omdat er rondom woningen veel soortgelijke woningen zijn met soortgelijke voorzieningen en liggingen. Bij bedrijven is dit echter lastiger. Zo hebben bedrijven in veel gevallen unieke locaties of panden met geen soortgelijke voorzieningen. Een goed voorbeeld hiervan zijn kinderdagverblijven, zo zijn er voor  kinderdagverblijven in veel gevallen geen soortgelijke objecten met dezelfde voorzieningen. Daarom wordt er bij dergelijke objecten uitgegaan van de stichtingskosten.

De gemeente moet de WOZ waarde aannemelijk maken

Het doel achter de WOZ waarde is dat deze in de algemene zin aannemelijk is. Als u een WOZ beschikking ontvangt die in uw opinie niet aannemelijk is, kan er sprake zijn van een te hoge beschikking. Als u het niet eens bent met de WOZ beschikking kunt u hiertegen in bezwaar gaan of u kunt een bedrijf vragen dit voor u te doen.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ