Ien: Jurist in opleiding

Ien: Jurist in opleiding27 juli 2017

Binnen ons divers en enthousiaste team is er altijd plaats voor gedreven en gezellige studenten. Of je nou een aantal weken met ons mee wilt werken en een kijkje in ‘onze keuken’ wilt nemen of een interessante casus wilt uitwerken voor je eindscriptie, bij ons is het allemaal mogelijk. Omdat wij binnen onze dienstverlening veel te maken hebben met zowel de juridische als de taxatietechnische kant van de Wet WOZ kunnen wij studenten van verschillende opleidingen en disciplines een mooie stageplek bieden. Benieuwd of wij ook voor jou een stageplek hebben? Bekijk dan onze stagemogelijkheden of neem vrijblijvend contact met ons op. Elke stagiair vertelt in zijn of haar eigen blog over de werkzaamheden en ervaringen tijdens de stage bij Previcus.

In dit blog vertelt Ien Peeters over haar afstudeeropdracht. Ien heeft zich verdiept in alles wat met ambtshalve procedures te maken heeft. Wij wensen Ien heel veel succes met de laatste loodjes van het afstuderen en haar vervolgstudie, Rechten aan de Universiteit.

Mijn naam is Ien Peeters en ik ben student aan de Juridisch Hogeschool waar ik de opleiding HBO-rechten volg. Momenteel zit ik in het laatste leerjaar van mijn opleiding en zal ik in juli mijn diploma in ontvangst nemen. Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik stage gelopen bij Previcus Vastgoed. Hier heb ik een super leuke stage gehad en tevens heb ik hier erg veel mogen leren. Previcus is een bedrijf met 30 enthousiaste en behulpzame werknemers waar je jezelf thuis voelt. De werknemers van Previcus nemen echt de tijd om je iets te leren.

Ideeën omzetten naar de praktijk

Tijdens mijn afstudeerstage heb ik een scriptie geschreven over de juridische mogelijkheden die Previcus Vastgoed heeft tegen het weigeren van een ambtshalve vermindering van de WOZ-waarde. Indien de waarde van  het object van de klant van Previcus met ten minste 20% te hoog is vastgesteld, en deze waarde ten minste € 5.000,00 te hoog lag, verzoekt Previcus Vastgoed de desbetreffende gemeente om een ambtshalve vermindering. Dit betekent dat, indien de gemeente dit verzoek accepteert, de WOZ-waarde voor de afgelopen vijf jaren alsnog verminderd wordt. De klant van Previcus ontvangt dan van de gemeente de teveel betaalde belasting terug. Met mijn stagebegeleider Linda Driessen, meester in de rechten, heb ik enorm veel literatuur, jurisprudentie en wetsartikelen doorzocht naar informatie omtrent de ambtshalve vermindering. Omdat ik op school nog nooit het vak Belastingrecht had gevolgd, was dit vooral in het begin erg lastig, maar gelukkig konden mijn collega’s mij hier alles over vertellen!

Toen ik me grondig in de procedure verdiept had, heb ik een interview afgenomen bij een andere bezwaarmaker om zo te kijken of zij tegen dezelfde dingen aanliepen en hoe zij deze ambtshalve procedure benaderen. Verder heb ik gesprekken gevoerd met een advocaat over de in te stellen civiele procedures. Ik heb tegen een in mijn ogen zeer onterechte uitspraak ook een klacht ingediend bij de Ombudsman, deze procedure is nog lopende. Kortom, bij Previcus krijg je echt de ruimte om je ideeën om te zetten naar de praktijk.

Meewerken als toevoeging voor mijn scriptie

Tijdens het schrijven van mijn scriptie was er de mogelijkheid om een dag in de week mee te werken binnen Previcus Vastgoed. Tijdens deze meewerkdag heb ik beknopte WOZ bezwaren verstuurd, verzoeken tot ambtshalve vermindering geschreven en verschillende gemeenten aangeschreven. Deze werkzaamheden waren ook erg interessant voor mijn scriptie. Door het meewerken bij Previcus Vastgoed leerde ik hoe het proces van ambtshalve vermindering er in de praktijk aan toe gaat. Ik ben mijn stagebegeleider Linda Driessen, directeur Michel Uyen en de andere collega’s van Previcus Vastgoed erg dankbaar voor de leuke en leerzame stageperiode bij Previcus Vastgoed. Indien je op zoek bent naar een leuke stage, is Previcus Vastgoed een echte aanrader! Een leuke en leerzame stageperiode is hier gegarandeerd!