Hoe inpandige opnames helpen bij een correcte WOZ-waarde

Harm van DeelenHarm van Deelen23 december 2024
Afbeelding voor Hoe inpandige opnames helpen bij een correcte WOZ-waarde

Bij het beoordelen van de WOZ-waarde van een object is het essentieel om een nauwkeurig en volledig beeld te hebben van de staat en eigenschappen van een object. In sommige gevallen is daarvoor een inpandige opname nodig. Dit stelt onze taxateurs in staat om gedetailleerde informatie te verzamelen over zaken zoals onderhoud, voorzieningen en eventuele afwijkingen. In deze blog leggen we uit wanneer een inpandige opname noodzakelijk is, hoe het proces verloopt, en wat u van ons kunt verwachten.

Wanneer is een inpandige opname nodig?

Een inpandige opname is vaak nodig als er aanwijzingen zijn dat de huidige gegevens niet volledig of correct zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:

  • Slecht onderhoud: Als een object zichtbaar in slechte staat verkeert, kan dit de waarde aanzienlijk beïnvloeden.
  • Slechte voorzieningen: Verouderde installaties of gebrekkige faciliteiten kunnen de WOZ-waarde verlagen.
  • Leegstand: Leegstaande delen van een pand hebben een andere invloed op de waardebepaling dan in gebruik zijnde ruimtes.
  • Fout in objectafbakening: Als blijkt dat de afbakening tussen objecten niet klopt, kan een opname dit verhelderen.
  • Fout in gehanteerd tarief: Wanneer tarieven onjuist lijken te zijn toegepast, is extra onderbouwing nodig om dit te corrigeren.

Bij dergelijke situaties krijgt het dossier bij Previcus de status “Op te nemen”, waarna een taxateur een inpandige opname wil plannen.

Hoe werkt het proces van een inpandige opname?

Een inpandige opname wordt altijd uitgevoerd in overleg met onze opdrachtgever. Het proces verloopt als volgt:

  1. Afspraak plannen
    Zodra een dossier de status “Op te nemen” krijgt, nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. U hoeft niet per se zelf aanwezig te zijn tijdens de opname, maar het is wel belangrijk dat iemand op locatie de taxateur toegang kan geven.
  2. Opname door de taxateur
    Tijdens de opname voert de taxateur verschillende handelingen uit, zoals:
    • Het opmeten van ruimtes.
    • Het maken van foto’s ter ondersteuning van de waardebepaling.
    • Het stellen van specifieke vragen indien nodig.
  3. Verwerking in het taxatierapport
    Na de opname worden de verzamelde gegevens verwerkt in een gedetailleerd taxatierapport. Dit rapport bevat een onderbouwing van ons WOZ-waardevoorstel, dat wij delen met de gemeente.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

  • Kostenloos onderdeel van onze dienstverlening
    De inpandige opname en de uitwerking in het WOZ-taxatierapport vallen volledig binnen ons dienstenpakket. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over extra kosten.
  • Een betere onderbouwing van uw WOZ-bezwaar
    Door een inpandige opname uit te voeren, zorgen we ervoor dat uw WOZ-waarde gebaseerd is op de meest actuele en nauwkeurige gegevens. Dit verhoogt de kans op een succesvolle correctie van de waarde.
  • Efficiënt en klantvriendelijk proces
    We houden het proces zo eenvoudig mogelijk voor onze klanten. Onze collega’s stemmen de opnameplanning duidelijk met u af en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt.

Waarom kiest Previcus voor inpandige opnames?

Bij Previcus streven we ernaar om onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen in het proces van WOZ-bezwaar. Een inpandige opname kan het verschil maken bij complexe dossiers. Door deze gedetailleerde aanpak bieden we een waardevolle onderbouwing die gemeenten helpt om de juiste beslissing te nemen over uw WOZ-waarde.

Heeft u vragen over een inpandige opname of wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen.