Hoe de interventiefase in WOZ-beroepszaken de werklast vermindert

Bas van der WielenBas van der Wielen24 december 2024
Afbeelding voor Hoe de interventiefase in WOZ-beroepszaken de werklast vermindert

Heeft u een uitspraak op uw bezwaar ontvangen en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u een beroepsprocedure starten bij de rechtbank. Bij Previcus proberen we deze stap te vermijden door samen met gemeenten een praktische oplossing te zoeken in de zogenaamde interventiefase. Dit bespaart tijd en werk voor alle betrokkenen, van de gemeente tot de rechtbank. In deze blog leggen we uit hoe de beroepsprocedure werkt, wat de interventiefase inhoudt, en waarom dit proces efficiënt is voor alle partijen.

Wat gebeurt er na een WOZ-bezwaar?

Nadat de gemeente een uitspraak doet op het bezwaarschrift, eindigt de bezwaarfase. Hierna wordt de beslissing beoordeeld door onze taxateurs. Als zij het niet eens zijn met de conclusie van de gemeente, kan er binnen zes weken na de uitspraak een beroepschrift worden ingediend bij de rechtbank. Het proces verloopt normaal gesproken als volgt:

  1. Indienen van een beroepschrift
  2. Indienen van een verweerschrift door de gemeente
  3. Mogelijkheid tot indienen conclusie van repliek
  4. Mogelijkheid tot indienen conclusie van dupliek
  5. Zitting bij de rechtbank
  6. Uitspraak van de rechter

Dit proces vraagt veel werk van alle betrokken partijen. Daarom introduceren we de interventiefase, die helpt om de werkdruk voor iedereen te verlagen.

De interventiefase: efficiëntie in de beroepsprocedure

In de interventiefase proberen we buiten de rechtbank om, in overleg te treden met de gemeente. Ons doel is om op een pragmatische manier samen te werken, zodat we voor alle drie de partijen tijd en werk besparen. We bereiken dit door de gemeente een overzichtslijst te sturen met alle lopende beroepszaken. In deze lijst kunnen zij een korte reactie geven op de beroepsgronden.

Wanneer we de reactie van de gemeente ontvangen, spelen we hierop in en geven een tegenreactie. In sommige gevallen vragen we om nadere cijfermatige onderbouwing van de WOZ-waarde, vooral als we in de bezwaarfase geen volledige informatie hebben. Deze onderbouwing kan leiden tot drie mogelijke uitkomsten:

  • Compromis: Als de gemeente akkoord gaat met een lagere WOZ-waarde, wordt het beroepschrift ingetrokken, de waarde verlaagd, en ontvangen wij een overeengekomen proceskostenvergoeding.
  • Intrekken: Als blijkt dat de WOZ-waarde correct is op basis van de onderbouwing, trekken wij het beroepschrift in.
  • Handhaven: Als er geen overeenstemming wordt bereikt, wordt de gebruikelijke beroepsprocedure hervat en stelt de gemeente een verweerschrift op.

De voordelen van de interventiefase voor alle partijen

Voordelen voor de gemeente

  • De gemeente hoeft geen verweerschrift op te stellen. Alleen een cijfermatige onderbouwing wordt verstrekt.
  • Geen noodzaak om uitgebreide taxatierapporten of tekstuele reacties op onze grieven te schrijven.

Voordelen voor Previcus

  • Omdat de gemeente geen verweerschrift hoeft te schrijven, hoeft Previcus dit ook niet te beoordelen.
  • Het proces wordt vereenvoudigd doordat wij geen nadere documenten hoeven te schrijven en te beoordelen.

Voordelen voor de rechtbank

  • De rechtbank wordt ontlast van administratieve rompslomp, aangezien de stukken niet steeds heen en weer hoeven te worden gestuurd.
  • De rechtbank hoeft geen uitnodigingen voor de zitting te versturen of om nadere stukken te vragen.

Een bijkomend voordeel is dat de zitting bij een intrekking van het beroepschrift niet meer nodig is. Dit bespaart tijd, bijvoorbeeld door het wegvallen van reistijd, voorbereidingstijd en tijd ter zitting.

Samen de werkdruk verlichten

Niet alle gemeenten werken mee aan de interventiefase en de procedure verloopt in iedere gemeente iets anders. Toch zijn veel gemeenten bereid om mee te denken, omdat duidelijk is dat het voor alle partijen tijd bespaart. Door samen te werken in de interventiefase kunnen we een pragmatische oplossing vinden die de werkdruk voor iedereen verlaagt.

Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met uw WOZ-bezwaar? Neem dan contact op met ons voor vrijblijvend advies!