Gemeente hanteert onjuiste objectafbakening

Debbie van der BurgtDebbie van der Burgt08 april 2020
Afbeelding voor Gemeente hanteert onjuiste objectafbakening

In de eerste weken van het nieuwe jaar ontvangt iedereen de WOZ-beschikking. Deze beschikking bepaalt hoeveel belasting u gaat betalen voor het betreffende belastingjaar. Het kost de gemeente veel tijd om de WOZ-waarde vast te stellen. In veel gevallen wordt deze computergestuurd vastgesteld. Deze geautomatiseerde werkwijze zorgt voor veel fouten. Daardoor wordt het merendeel van de waardebepalingen op basis van verkeerde aannames gedaan. Als de WOZ-waarde niet correct wordt vastgesteld, betaalt u zonder er erg in te hebben te veel onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting, inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting. Dit bedrag kan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

Objectafbakening, veel voorkomende fouten

Een veel voorkomende fout is dat gemeenten de objectafbakening onjuist hanteert. De fouten die hierbij gemaakt worden:

  • Er wordt een onjuist aantal m2 gehanteerd, in werkelijkheid worden minder m2 gehuurd of gebruikt dan waar de gemeente vanuit gaat. Soms ontvangen gebruikers een aanslag voor het gehele complex, terwijl ze maar een deel huren.
  • Gemeenten beschikken niet over actuele bouwtekeningen, waardoor de oppervlakte niet correct is vastgesteld.

Doordat bovenstaande fouten gemaakt worden, betaalt u al snel te veel belasting.

Succesverhaal

Afgelopen jaar hebben wij namens een kinderopvanglocatie bezwaar mogen maken. Zij huurde een deel van het pand, maar ontving een aanslag voor het gehele gebouw. Hierdoor hebben wij de WOZ-waarde van € 704.000 naar € 77.000,- verlaagd, wat een belastingvoordeel van maar liefst € 1.096,12 opleverde. Hadden zij geen bezwaar gemaakt en deze fout niet gezien, dan zouden zij in dit geval veel te veel belasting betalen.

Zowel huurder als eigenaar kan bezwaar maken

Bent u huurder of eigenaar van een pand? In beide gevallen kunt u bezwaar maken tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Door een verlaging van uw WOZ-waarde betaalt u minder belastingen of betaalt u maandelijks minder huur.

Previcus Vastgoed neemt alles voor u uit handen

Wilt u uw portefeuille laten controleren op fouten, waaronder een onjuiste objectafbakening? Meldt u zich dan aan voor een 10-minute expert-review voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek of neem telefonisch contact met ons op.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ