Crematoria veelal vrijgesteld voor ozb en andere reden WOZ bezwaar

Crematoria veelal vrijgesteld voor ozb en andere reden WOZ bezwaarCrematoria veelal vrijgesteld voor ozb en andere reden WOZ bezwaar26 oktober 2020
Afbeelding voor Crematoria veelal vrijgesteld voor ozb en andere reden WOZ bezwaar

WOZ waardebepaling door gemeenten, waar gaat het mis?

Aan het begin van het jaar ontvangt u als ondernemer in de uitvaartbranche een beschikking met daarop een WOZ waarde en de daaraan gekoppelde onroerendezaakbelasting. Indien een vrijstelling niet correct wordt toegepast of de WOZ waarde te hoog is vastgesteld, betaalt u honderden euro’s te veel aan belasting.

Crematoria veelal vrijgesteld van OZB

In veel gevallen zijn crematoria vrijgesteld van onroerendezaakbelasting. Heeft u toch een WOZ beschikking ontvangen en is er OZB opgelegd? Dan is dit een reden om direct bezwaar te maken.

Besparingspunten WOZ uitvaartbranche

Werktuigenvrijstelling

Een uitvaartcentrum of crematorium komt in aanmerking voor de werktuigenvrijstelling. De Wet WOZ zegt namelijk dat procesgebonden werktuigen, die geen onderdeel van het gebouw zijn, vrijgesteld dienen te worden. Deze werktuigen mogen niet meegenomen worden in de heffingsgrondslag. Dit wordt bevestigd in recente uitspraken van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

Te hoge levensduur

Verder heeft de Hoge Raad bevestigd dat de taxatiewijzer veelal onjuist wordt gehanteerd, met name op de punten restwaarde en levensduur. Gemeenten en/of belastingsamenwerkingsverbanden nemen vaak standaard een te hoge restlevensduur en een te hoge restwaarde voor gebouwen. Deze gebouwen zijn soms al economisch en technisch afgeschreven.

Foutieve objectafbakening

Vaak worden minder ruimtes gebruikt dan het aantal waar de gemeente van uitgaat. Dit wordt foutieve objectafbakening genoemd. Meer hierover leest u in onze blog over het hanteren van een foutieve objectafbakening. https://www.previcus.nl/nieuws/gemeente-hanteert-onjuiste-objectafbakening/

De onderhoudstoestand van het gebouw

De kwaliteit van het gebouw komt terug in de hoogte van de WOZ waarde. Is er sprake van achterstallig onderhoud, dan dient hier een correctie op toegepast te worden.

De ligging met de omgevingsfactoren

Er wordt door de gemeente onvoldoende rekening gehouden met de ligging en de omgevingsfactoren van het onderhavig object.

Geen besparing, geen kosten

Previcus Vastgoed biedt deze dienstverlening aan op basis van ‘geen besparing, geen kosten’. Als wij voor u een besparing realiseren, dan vragen wij u om een percentage van de besparing. Indien wij hier niet in slagen, is dat ons risico.

6 weken bezwaartermijn

U dient binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet bezwaar te maken bij de gemeente. Gebeurt dit niet op tijd, dan wordt het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Dien daarom tijdig uw bezwaar in. Het enige dat u hoeft te doen is de beschikking naar ons toe te sturen.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ