Eigenaar leegstand vastgoed gedupeerd: Gemeente belast dubbel

Ook dit jaar ontvingen alle vastgoedeigenaren wederom de jaarlijkse WOZ-beschikking. In een aantal gemeenten is dat even schrikken voor eigenaren van niet-woningen die leegstaan. Zij worden extra gedupeerd door deze gemeenten. Niet alleen ontvangen zij geen huurinkomsten voor deze panden, ook betalen zij het dubbele aan onroerendezaakbelasting (OZB).
Eigenaar betaalt OZB voor zichzelf en misgelopen OZB voor gebruiker
Dit heeft alles te maken met het feit dat deze gemeenten de misgelopen onroerendezaakbelasting (OZB) van de gebruiker bij leegstand verhalen op de eigenaar. Dit doen zij door simpelweg het OZB-tarief voor de gebruiker te schrappen en het OZB-tarief voor de eigenaar te verdubbelen.
De gemeente geeft aan dat de eigenaar dit kan doorberekenen aan de huurder, wat natuurlijk niet mogelijk is wanneer het pand leeg staat. In die gevallen ontvangt de gemeente wel het volledige bedrag, maar kan de eigenaar het op niemand verhalen.
In welke gemeente betalen eigenaren dubbele OZB?
Bij de volgende gemeenten moeten eigenaren rekenen op een dubbele belasting:
- Nijmegen
- Vlaardingen
- Ooststellingwerf
- Eemnes
- Rhenen
- Bergen (NH)
- Heiloo
- Bodegraven-Reeuwijk
- Lansingerland
- Leidschendam-Voorburg
- Oegstgeest
- Ridderkerk
- Rijswijk
Waarom de eigenaar belasten voor de OZB van de gebruiker?
Officieel is de verklaring vaak dat de gemeente op deze manier leegstand wil demotiveren. In de praktijk is het maar zeer de vraag of dit op enige wijze effect heeft. Een betrouwbare huurder vinden kost nu eenmaal tijd, vooral als het vastgoed minder courant is. Door de gemiste huurinkomsten en de extra belasting is het voor eigenaren ook een grotere uitdaging om te investeren in de uitstraling en duurzaamheid van een pand, iets wat een gemeente juist toe zou moeten juichen.
En als eigenaren hun huurtarieven verlagen om toch huurders aan te trekken heeft dit weer een negatief effect op de hoogte van de WOZ, wat uiteindelijk een lagere OZB-opbrengst oplevert.
Het is vooral een manier om op korte termijn het gat te vullen in de begroting waar de gemeente belasting misloopt als een niet-woning leegstaat. De verantwoordelijkheid wordt door de gemeente simpelweg doorgeschoven
Hoge raad buigt zich over de kwestie
Vlaardingen is een van de gemeenten die de OZB voor de gebruiker doorgeschoven heeft naar de eigenaar. Zes pandeigenaren maakten bezwaar, waarbij de rechter Vlaardingen in het gelijk stelde. In hoger beroep oordeelde gerechtshof Den Haag echter dat de gemeente Vlaardingen het OZB-tarief voor eigenaren van niet-woningen niet mag verdubbelen. Iets wat de gemeente al doet sinds 2021. Volgens het hof heeft de gemeenten onvoldoende in kaart gebracht wat de nadelige effecten zijn voor deze pandeigenaren. De tariefsverhoging is daarbij in strijd met het evenredigheidsbeginsel en er is sprake van willekeurige en onredelijke belastingheffing.
Gemeente Vlaardingen heeft het niet bij laten zitten en is in cassatie gegaan tegen het arrest. Met spanning wordt er bij Nederlandse gemeenten gekeken naar de zaak. Bij een duidelijke uitspraak in het voordeel van de gemeente kan het andere gemeenten inspireren om deze lijn te volgen.
Dubbele OZB-belasting: laat bezwaar maken door een expert
Als pandeigenaar in een van de bovenstaande gemeente wordt u geconfronteerd met deze dubbele OZB-belasting. Het kan dus lucratief zijn om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde en de OZB-aanslag. De taxateurs en juristen van Previcus kunnen tijdens een bezwaarprocedure oordelen of de gemeente rechtmatig heeft gehandeld. Een verlaging van de WOZ-waarde pakt in ieder geval voordelig uit.
Neem contact op met een van onze adviseurs over de mogelijkheden.
Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ
- Marktleider in zakelijke WOZ-dienstverlening
- Gespecialiseerd in WOZ, WWS en Wet betaalbare huur
- Boutique kantoor
- Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
- Een eerlijke partner
![Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ](https://www.previcus.nl/app/uploads/2024/01/Foto-web2-512x512-c-default.png)