Het belang van afnemend grensnut bij WOZ-waardebepaling 

Antonio Garcia AlanisAntonio Garcia Alanis11 januari 2024
Afbeelding voor Het belang van afnemend grensnut bij WOZ-waardebepaling 

Bij het bepalen van de WOZ-waarde gaat de gemeente meestal uit van de prijs van vergelijkbare gebouwen. De gemeente moet daarbij rekening houden met het afnemend grensnut. Wat het is en waarom dit belangrijk is leest u in deze blog.  

Wat is afnemend grensnut? 

Afnemend grensnut betekent dat de waarde per vierkante meter van een object afneemt naarmate het object of het terrein groter is. Hoe groter het perceel of het object, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. De gemeente mag dus niet één bedrag per vierkante meter voor het hele perceel in de waardering opnemen. De dichtstbijzijnde vierkante meters perceel zijn duurder dan de prijs per vierkante meter grond die dieper gelegen zijn. Hoe dieper gelegen, hoe lager de waarde per vierkante meter moet uitvallen. 

Een voorbeeld: wanneer een gebouw 50% meer vierkante meters kent dan de referentie, betekent dit niet automatisch een hogere waarde van 50%. De waarde van het gebouw valt hoger uit, maar dit moet altijd minder zijn dan 50%. Het is dus niet zo dat het gebouw twee keer zoveel waard is als deze twee keer zo groot is als de referentie. Hoe groter het gebouw, hoe lager de prijs per vierkante meter.  

Waar gaat het vaak fout bij de WOZ-waardebepaling? 

In veel gevallen zien we dat de gemeente wél één prijs per vierkante meter hanteert, of dat de afname in prijs erg minimaal is ten opzichte van de referentie.  

Previcus onderzoekt uw WOZ-waarden en toepassing van afnemend grensnut 

Per gemeente is het verschillend wat de vierkante m2 prijs is waarmee ze uw WOZ-waarde bepalen. Als we twijfelen aan de hoogte van de m2 prijs vragen we een onderbouwing op bij de gemeente. We controleren de vierkante meter prijs van de referentie en onze taxateurs analyseren op basis van de extra informatie of de WOZ-waarde op een correcte manier tot stand is gekomen. 

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ