Van bedrijfspand naar woning, vraag een WOZ beschikking aan

Nicole MoorsNicole Moors02 augustus 2021
Afbeelding voor Van bedrijfspand naar woning, vraag een WOZ beschikking aan

Wanneer u een bedrijfspand wil ombouwen en verhuren als woonruimte, is het van belang om tijdig een WOZ beschikking aan te vragen. Doet u dit niet, dan kan de rekening hiervan voor u zijn, zo blijkt uit de volgende casus.

Verhuurprijs bepalen huurwoning

Een verhuurde woning wordt door de huurcommissie beoordeeld op redelijkheid van de huurprijs. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van het Woning Waardering Stelsel (WWS). Hierbij is de WOZ waarde van groot belang. Wordt de WOZ waarde lager vastgesteld, dan betekent dit voor de verhuurder dat de huurprijs ook lager zou moeten zijn.

Casus uit de praktijk

Een appartementencomplex met in totaal 6 woningen is door de gemeente getaxeerd op € 575.000,-. Ieder appartement zou bij verkoop ongeveer € 220.000,- opbrengen. Maar door deze getaxeerde WOZ-waarde van € 575.000,- moest de eigenaar, bij het berekenen van de hoogte van de huur uitgaan van € 95.000,-. (€575.000,-/ 6) Hierdoor haalde de eigenaar de drempel van de sociale huurgrens niet en moest hij zijn appartementen verhuren voor € 624,96.

Ondanks het bezwaar bij de huurcommissie en de kantonrechter bleef de waarde vastgesteld staan op € 575.000,00. De huurcommissie en de kantonrechter zijn van mening dat de belanghebbende zich beter had moeten laten adviseren.

Bedrijfspand ombouwen en verhuren als woning?

Bent u van plan om uw bedrijfspand om te bouwen naar woningen? Zorg er dan tijdig voor dat u beschikt over een juiste WOZ beschikking. De wetgeving wijzigt voortdurend en is gecompliceerd. Uit onwetendheid worden fouten gemaakt en zijn de gevolgen voor verhuurder. Deze verhuurder uit dit verhaal had een marktconforme huurprijs vastgesteld, het was een geheel gerenoveerd appartement. Maar door nalatigheid aan de zijde van de verhuurder kreeg de huurder dit appartement voor de prijs van een sociale huurwoning.

Maak net zoals 12.000+ bedrijven bezwaar tegen uw WOZ

  • Marktleider in zakelijke WOZ-procedures
  • Boutique kantoor gespecialiseerd in WOZ
  • Samen met de gemeente en u bereiken wij het beste resultaat
  • Een eerlijke partner
Cover voor Maak net zoals [12.000+] bedrijven bezwaar tegen uw WOZ